Reisverslag deel 8: Houtsnijwerkplaats/ atelier en vlindertuin bezoek.

vakantie-bali.com logo

Houtsnij kunstenaars uit het plaatsje Kemenuh.

Na de watervallen maken we een kleine D-tour naar het plaatsje Kemenuh. Hier kom je terecht in een Balinees gebied waar veel houtsnijwerk gemaakt wordt.

We gaan op bezoek bij de werkplaats van de houtsnijwerkers, en 3 personen hakken, schaven, snijden en schuren geweldig gedetailleerde beelden.

Houtbewerking is één van de geweldige kunst erfgoederen van Bali. Initieel, en voor de komst van het toerisme, als versiering voor de tempels. Nu nog steeds voor tempels, maar toegevoegd zijn veel uiteenlopende onderwerpen, houtsoorten en uiteraard nieuwe (buitenlandse) eigenaren. Vandaag zijn wij aan de beurt om wat van dit prachtige kunst werk te gaan bekijken en misschien als souvenir te kopen.

We krijgen een uitgebreide uitleg over de soorten kunstwerken die er gemaakt worden. Houten beelden in alle maten, kleuren en onderwerpen, maar ook hebben ze prachtige reliëf "schilderijen". Deze kunstige wanddecoraties, hebben soms een diepte effect tot wel 8 cm!

Balinees houtsnijwerk in Krokodillenhout. Prachtig gedetailleerd houtsnijwerk wordt voor je neus gemaakt. Hier laten ze de schors van "krokodillenboom" zitten voor een natuurlijk effect.

Ook tonen de vaklui, dat er groot verschil zit in de hardheid, en de kwaliteit van het hout. Dit zien we 15 minuten later in de winkel ook terug op de prijskaartjes. De prijzen vallen voor westerse begrippen erg mee. Toch loopt het snel op als de boom niet inheems en hoge kwaliteit heeft.

vakantie-bali.com logo

Op bezoek bij het Balinees houtsnijwerk atelier.

Blankhouten beeldhouwwerk van octopus. Blankhouten beeldhouwwerk van octopus 80 cm hoog.

In het atelier worden we overweldigd door honderden, of liever duizenden houtsnijwerk objecten. Beelden, van 2 meter, tot klein voor aan je sleutelhanger.

Balinese dansers, olifanten en andere dieren, Boeddha’s en hindoeïstische taferelen, sigarendoosjes, panelen met diepte, enzovoort enzovoort.

Alle beelden zijn uiteraard uniek. Een enkele keer veranderd de kleur van hout omdat het bijvoorbeeld al dood of aangetast was. Het kunstige houtsnijwerk van de octopus op foto, heeft lichtere houtskleur op zijn ogen en de bol op zijn hoofd.

vakantie-bali.com logo

Wat kost houtsnijwerk in Bali?

Prijskaartjes staan er niet bij, en als je een prijs vraagt, krijg je hier een vraagprijs waarvan ze verwachten dat je tot ongeveer 75% afdingt. We hebben o.a. een aantal Boeddha beeldjes gekocht.

We hebben prijzen gevraagd van items die met harder hout zijn gemaakt, en zijn dan ook gelijk 3 x duurder als het zachtere hout.

Wat wel opvalt is dat de kunst, waar zeer veel werk aanzit, niet noodzakelijkerwijs zeer veel duurder is.

Voor 2 Boeddha’s én een dolfijnen beeld van ieder ongeveer 12 cm hoog, betaalde ik totaal € 20,-.

Tip: We hebben het zelf niet aangedurfd, maar grote kunstvoorwerpen kan je op laten sturen naar je huis.

vakantie-bali.com logo

Prachtige Balinees houten wandpanelen.

Balinees houtsnijwerk paneel. Houtsnijwerk is een zeer uiteenlopende kunstvorm in Bali. Hier een wandpaneel met diepte. Het is een afbeelding van een onderwaterwereld. Moeilijk voor te stellen dat het 1 stuk hout was ooit.

Balinees houtsnijwerk paneel. Een ander paneel dat als ik het goed heb begrepen, het verhaal van Godheid Garoeda, rijdier van Vishnu afgebeeld met moeder Vinata. Een belangrijk Hindoeïstisch verhaal dat de waarden van juist handelen, loyaliteit en de goddelijke genade illustreert.

vakantie-bali.com logo

Kemenuh Butterfly park bezoek.

Prachtige vlinders in het Butterfly Park. Langzaam openen en sluiten deze prachtige vlinder de vleugels, om vervolgens weer weg te fladderen door de vlindertuin van Kemenuh Butterfly Park.

Ik weet nog dat we als kind al eens naar het Noorder Dierenpark, nu Wildlands in Emmen gingen. Een geweldig mooie ervaring was door de vlindertuin te lopen en alle vlinders proberen te zoeken. Soms vonden ze je en zaten dan opeens op je hoofd. 😀

Nu gaan we dit nog eens overdoen en dan in het Kenumuh Butterfly Park. Dit park ligt net iets zuidelijk van Ubud. Het is leuk en leerzaam voor jong en oud. Verder op het park is ook een zwembad waar we veel families zien zwemmen.

De tuinen in het park zijn prachtig aangelegd, en vele prachtige vlinders zien we daar! In het cocon huisje krijgen we uitleg over de grootse vlinder van de wereld: de Atlasvlinder die wel 30 cm spanwijdte heeft.

Plattegrond van het Kemenuh Butterfly Park.

Plattegrond Kemenuh Butterfly Park. Echt een klein paradijsje met aardige mensen die je overal uitleg over geven als je wilt.

Markante punten op plattegrond: 2) Parkeerplaats -links op kaart-. 5) Ingang tropische vlinder tuin. 7,8 & 11) Balinese gazebo's. 14) Brug. 16) Vlinder cocons huisje. 22) Zwembad. 24) Restaurant. 26) Tempel. 29) Villas.

Brug in het Kemenuh Butterfly Park. Bali is vrijwel overal groen begroeid, maar in dit vlinderpark doen ze er nog kleurrijk schepje bovenop!

info: Niet ver van Ubud centrum: Afhankelijk van de spitsdrukte 10-20 minuten rijden. Adres: C7GP+WMJ, Jl. Ir. Sutami, Kemenuh.

Tip: Dichtbij (op 1200 meter lopen) is ook de Tegenungan waterval beschreven in de waterval gids waar je aan beide kanten van de rivier kan lunchen.

vakantie-bali.com logo

Reisverslag deel 7 & 8 op de kaart: Dag 4.

De kaart van vakantiedag 4 zoals hierboven beschreven en op de vorige pagina. We hebben de watervallen Tukad Cepung en Tibumana bezocht. Daarna een houtbewerking plaats met prachtige houtsnijwerk kunst. Aan het einde van de dag hebben we een vlindertuin bezocht. Een prachtige afwisselende dag!

Vorige <

Deel 7 reisverslag Bali.

Reisverslag word binnenkort vervolgd..

vakantie-bali.com logo

Gerenommeerde reisaanbieders voor Bali.

Aanbieders van zonvakanties naar Bali inclusief accommodatie & vlucht:

Rondreis vakantie aanbieders naar Bali:

Amadea Resort & Villas

Knus en gezellig resort midden in het bruisende Seminyak met hoge beoordeling (9.2). Elke week organiseren ze een BBQ. Ook wordt er als evenement een groot scherm aan de bomen vastgebonden voor een bioscoop avondje. Geweldig om vanuit je ligstoel aan het zwembad met zijn allen een filmpje te kijken! 🎥

Padma Resort Ubud

Het prachtig gesitueerde Padma Resort ligt even ten noorden van Ubud. Met een mooi uitzicht over een groene vallei. Het personeel geeft je hier een dankbaar en blij gevoel! 🙏

Ubud Village Hotel

Vanuit dit hotel waren we gelijk in het gezellige centrum van Ubud. Toch heeft het een rustige ligging.

vakantie-bali.com logo

Actief in Bali

Bali is ideaal om een dagtrip te maken vanuit je resort, het heeft een oppervlakte van 5.760 km², is 144 km lang en 78 km breed. Vanuit Ubud, dat in het centrum van Bali ligt, rij je in ruim
2 uur naar de noordpunt.
3:30 uur naar het westen.
3:00 naar het oosten.
En 1:30 uur zuiden.

 • Dag pas voor de Waterbom Bali . Tickets inclusief accommodatie transfer vanaf €55,69 met Viator.

 • Wildwater expeditie met lunch op de Telaga rivier. Tickets vanaf € 35.83 p.p. met Getyourguide.

 • Bezoek de topattracties van oost Bali: Ujung waterpaleis, de Hemelpoort van Lempuyang tempel, en de water tuinen van Tirta Gangga. Privétour via Vanaf €60,74 bij Viator.

 • Maak een tour naar de prachtige rotskust van Nusa Penida, in het zuiden van Bali.

 • Aapjes kijken in het Ubud Monkey Forest. Tickets vanaf € 16,51 p.p. met Getyourguide.

 • Bekijk de mooiste watervallen van Bali.

vakantie-bali.com logo

Alles wat je moet weten voor een reis naar Bali.

Praktische zaken in Indonesië en Bali.

 • Tijdverschil: In Bali is het nu zaterdag 18 mei 2024 10:41 uur.

 • Kraanwater kunt u beter niet drinken. Koop een flesje water.

 • Inpaklijst en checklist

 • Alarmnummers Bali:


  Politie 110
  Ambulance 118
  Brandweer 113
  Redding 111

Alle praktische informatie over je reis naar Bali.

Praktische reisinformatie