Algemene informatie Bali.

vakantie-bali.com logo

Bali algemeen

Het eiland Bali heeft prachtige stranden en prachtig groene landschappen. Het kent een rijke cultuur en een spiritueel erfgoed waar bijna geen enkel ander land aan kan tippen.

Bali biedt een unieke mix van natuurlijke schoonheid, spirituele ervaringen, rijke cultuur en gastvrijheid. Hierdoor is het een aantrekkelijke bestemming is voor reizigers van over de hele wereld geworden.

vakantie-bali.com logo

Kunst en Cultuur op Bali.

Bali heeft in tegenstelling tot de rest van Indonesië zeer veel artistiek erfgoed. De oorsprong ligt in vervaardiging van kunstobjecten voor religieuze beelden, tempelversieringen en evenementen. Met de opkomst van het toerisme, kwamen er nieuwe handelsmogelijkheden in de kunst.

Door deze groeiende vraag, werd het aanbod en export verder uitgebreid. Hiermee heeft de kunst op Bali nieuwe paden bewandeld en haar kunst verder uitgebreid.
Vele schilderijen, houtsnijwerk, beeldhouwwerk, sierraden, handgeweven textiel en rotan in allerlei vormen, kleuren worden op verschillende geproduceerd, en ter plekke aangeboden.

vakantie-bali.com logo

Waar ligt Bali?

Bali ligt in het zuidoosten van Azië en heeft 4,4 miljoen inwoners. Het is een provincie van Indonesië en ligt als eiland tussen Java en Lombok. In het westen wordt Bali gescheiden van Java door de 3km brede Straat van Bali. In het oosten ligt Lombok, dat ruim 40 km van Bali ligt. Depasar is de hoofdstad van de provincie en heeft 900.000 inwoners.

Bali ligt op zo'n 12.000 km van België en Nederland, 950km zuidelijk van de evenaar. De oppervlakte is 5.760 km² en is daarmee iets groter dan Drenthe en Groningen samen, of iets kleiner dan Oost- en West-Vlaanderen samen.

vakantie-bali.com logo

Geologie Bali

Bali ligt geologisch gezien dicht bij de grens van 2 tektonische platen: De Euraziatische plaat, een grootte plaat waar ook wij op liggen. En de Indisch-Australische plaat die elk jaar 6 cm, onder de Euraziatisch plaat schuift.

Daardoor is Bali is door miljoenen jaren vulkanische activiteiten gevormd tot een wasbord aan verticaal lopende bergruggen. Hierdoor lopen alleen de kust wegen horizontaal over het eiland.

Tekening geologisch Bali Bali is door miljoenen jaren vulkanische activiteiten gevormd tot een wasbord aan verticaal lopende bergruggen.

Bergen met vulkanische activiteit op Bali.

Op Bali vind je 3 bekende bergformaties waarvan 2 in de laatste 100 jaar vulkanische actief geweest zijn. Deze gebieden zijn als Abc’tje de bergen: Gunung Angung, Gunung Batur, en Gunung Catur.

Het hoogste punt van Bali is met 3031 meter de heilige berg Agung. Deze actieve vulkaan is in 1963-1964 voor het laatst uitgebroken. In 2019 spuwde de berg nog as dat het vliegverkeer tijdelijk stil legde.

Tempel Pura Penateran, met daarachter berg Gunung Agung. Tempel Pura Penateran, met daarachter berg Gunung Agung.

De 2 andere bergen Gunung Batur en Gunung Catur hebben beide enorme groene calderas to wel 100 km² in oppervlake.

vakantie-bali.com logo

Religie, tradities, en tempels op Bali.

Het Balinees Hindoeïsme is de meest dominante religie op Bali, waar het bekend staat als "Agama Hindu Dharma". Het combineert Indisch hindoeïsme met animistische- en vooroudervererings tradities.

Tempels, bekend als "pura's," zijn overal op het eiland te vinden. Je zal er vele religieuze ceremonies kunnen zien. Van kleine offerrituelen, tot uitbundige wijk, dorp of zelfs regio bijeenkomsten. Balinese tempels, zoals de beroemde Tanah Lot en de Uluwatu-tempel, trekken jaarlijks veel bezoekers.

Dorpen kan je zien als hechte religieuze gemeenschappen. Het hele dorp neemt ook deel aan processies, tempel- en begrafenisrituelen. Vaak zij ze uitgebreid verweven met muziek, dans, theater, en uitgebreide offerrituelen.

Balinese processie tocht over water. Balinese processie tocht over water.

In het kielzog van deze tradities en samengesmolten met het toerisme, zijn er idyllische Yoga- en meditatiecentra gekomen. Ze zijn verspreid over het eiland, waar bezoekers kunnen deelnemen aan retraites om innerlijke rust en welzijn te bevorderen.

vakantie-bali.com logo

Gastronomie op Bali

De Balinese keuken biedt een heerlijke mix van kruidige en soms pittige specerijen. Verse kip en vis zijn vaak aangeboden als lokale gerechten. Nasi goreng, Kipsaté en babi guling (speenvarken) komt je tegen. Er zijn ook tal van internationale restaurants en trendy cafés te vinden in toeristische gebieden.

Rundvlees wordt wel geserveerd, maar is vaak (relatief) duurder. Rijstverbouwers hebben vaak een paar runderen in een klein stalletje bij de rijstvelden staan. Om de paar jaar verkoopt men deze dan door aan niet hindoeïstische slachterijen voor consumptie aan veelal de toeristen.

vakantie-bali.com logo

Economie en toerisme op Bali

De economie van Bali is de laatste paar decennia sterk afhankelijk van het toerisme. Op Bali werd vroeger voornamelijk rijst verbouwd tot dat vrijwel alle ruimte ingenomen was. De overheid is in de vorige eeuw diversificatie gaan stimuleren. Gewassen als koffie, tabak, vanille, kruidnagel en citrusvruchten worden nu ook veel verbouwd.

Doordat het klimaat en de rijstbouw in de hogere gebieden gunstiger is, zijn de kuststroken vaak onbenut gebleven. Daar zit juist nu veel toeristenindustrie.

De lokale overheid werkt verder aan het diversifiëren van de economie van Bali en het verminderen van de afhankelijkheid van het toerisme. Al met al blijft het toerisme vooralsnog de belangrijkste motor van de economie Bali.

vakantie-bali.com logo

Gerenommeerde reisaanbieders voor Bali.

Aanbieders van zonvakanties naar Bali inclusief accommodatie & vlucht:

Rondreis vakantie aanbieders naar Bali:

Amadea Resort & Villas

Knus en gezellig resort midden in het bruisende Seminyak met hoge beoordeling (9.2). Elke week organiseren ze een BBQ. Ook wordt er als evenement een groot scherm aan de bomen vastgebonden voor een bioscoop avondje. Geweldig om vanuit je ligstoel aan het zwembad met zijn allen een filmpje te kijken! 🎥

vakantie-bali.com logo

Actief in Bali

Bali is ideaal om een dagtrip te maken vanuit je resort, het heeft een oppervlakte van 5.760 km², is 144 km lang en 78 km breed. Vanuit Ubud, dat in het centrum van Bali ligt, rij je in ruim
2 uur naar de noordpunt.
3:30 uur naar het westen.
3:00 naar het oosten.
En 1:30 uur zuiden.

vakantie-bali.com logo

Tempels bezoeken

Bali kent een grote hoeveelheid aan tempels.

 • Pura Besakih (grootste tempel)

 • Pura Ulun Danu Bratan

 • Pura Luhur Ulu Watu

 • Doden tempel pura Dalem.

 • Pura Ulun Danu Batur

Bij veel tempels brengt men regelmatig offers en voert men andere rituelen uit.

vakantie-bali.com logo

Alles wat je moet weten voor een reis naar Bali.

Praktische zaken in Indonesië en Bali.

 • In Bali is het in onze zomer +6 en in onze winter +7 later. Nu is het: donderdag 20 juni 13:30 uur in Bali.

 • Kraanwater kan je beter niet drinken. Koop een flesje water.

 • Niks vergeten? Check het met de Inpaklijst en checklist.

 • Alarmnummers Bali:


  Politie 110
  Ambulance 118
  Brandweer 113
  Redding 111

Meer praktische informatie over Bali zoals bijvoorbeeld over: esim, sim kaart of wifi, inentingen, stekkers en meer.