Reisverslag van onze rondreis door het prachtige Bali.

vakantie-bali.com logo

Voorwoord reisverslag Bali.

Veel mensen laten hun volgende vakantiebestemming afhangen van een mooie plek, gunstige aanbieding of andere (bucketlist) reden. In Bali is dat natuurlijk niet anders. De vele prachtige plekken, luxe accommodaties of de warme gevoelens voor de mensen die men heeft gekregen tijdens een eerder bezoek. Allemaal goede redenen natuurlijk, om dit idyllische eiland (nog eens) te gaan bezoeken.

Bij mij ligt de reden voor inmiddels 2e vertrek naar Bali iets genuanceerder. En begint in mijn jonge jeugdjaren, zo'n 40 jaar geleden... Als avontuurlijke reizigers gingen mijn ouders vaak een verre reis maken, en bleven dan een maand of soms nog langer weg.

Zo ook begin jaren 80, een reis was geboekt naar Indonesië. Dit werd de reis waarvan mijn vader later zei dat het de mooiste reis ooit was. Het was een georganiseerde groepsreis die via Sumatra en Java naar Bali ging. Mijn vader ging hier een verslag van maken ...Op Video!

Maar liefst 4 betamax videobanden mee, een recorder die met een dikke kabel aan de 2 kg wegende camera zat. Batterijen ter grootte van een halve pak suiker, en 2 x zo zwaar! Die batterijen moesten natuurlijk ook in de recorder, nog een keer 4 kg, dat met een riem over de schouder hing! Mijn vader was als zelfstandig ondernemer niet heel vies van het delegeren van rotklussen. Zo heeft hij de zware apparatuur op de vakantie zelf nauwelijks gedragen. Binnen 3 minuten na het uitstappen van de toer bus, had hij alweer een nieuwe "werknemer" gecharterd om de spullen te dragen.

Het eindresultaat was 6 uur video, zonder bewerkingen, zelfs niet daar waar alleen de voeten werden gefilmd. Mijn ouders hebben het hele reisgezelschap later thuis uitgenodigd. Met zijn allen opnieuw de herinneringen ophalen en de video bekijken. Elke keer als de close-up scenes van de voeten voorbijkwamen werd er "live bewerkt" of ook wel het "fast forward" knopje ingedrukt. Vele mooie beelden herinner ik me van kleurrijke optochten tot beelden van de prachtige natuur en tempels.

Niet alleen de video was een aandenken aan Indonesië, ook werden de meeste kleren achtergelaten voor een goed doel en om plaats te maken voor Balinese kunstwerken. O.a. 8 schilderijen, 2 wajang poppen, veel ander houtsnijwerk en kleinere cadeaus zijn mee teruggenomen. Veel van dit exotisch, soms bijna buitenaards uitziende voorwerpen zijn terecht gekomen in de "man-cave" van pa. Toentertijd bestond die term nog niet en heette het biljartruimte.

Als "ons pap en mam" thuiskwamen van zo'n verre reis, was dat altijd weer een groot feest voor ons als 5 kinderen. Een keer hebben we ze verrast door alle deuren en kozijnen binnen in huis een andere kleur te schilderen. Voor mij als jongste, was het toch vooral ook leuk om cadeautjes te krijgen.

Houtsnijwerk uit Bali. Houtsnijwerk uit Bali.

vakantie-bali.com logo

Zelf op reis naar Indonesië.

De verhalen die mijn ouders vertelden over de prachtige dingen die ze gezien en meegemaakt hebben, hebben me inmiddels 2 maal doen besluiten zelf eens te gaan kijken in Indonesië.

De eerste maal was in juli/ augustus 2006. Ongeveer dezelfde groepsreis die mijn ouders maakte: Een rondreis via Sumatra en Java naar Bali.

De 2e maal is een rondreis door enkel Bali. Een eiland waar ik meer nog als de rest van Indonesië, verliefd op ben geworden. Dit keer gaan we individueel, mijn 2 zussen en ik. De planning is om alle verschillende windstreken van het eiland te gaan ontdekken.

vakantie-bali.com logo

Gerenommeerde reisaanbieders voor Bali.

Aanbieders van zonvakanties naar Bali inclusief accommodatie & vlucht:

Rondreis vakantie aanbieders naar Bali:

Padma Resort Ubud

Het prachtig gesitueerde Padma Resort ligt even ten noorden van Ubud. Met een mooi uitzicht over een groene vallei. Het personeel geeft je hier een dankbaar en blij gevoel! 🙏

vakantie-bali.com logo

Actief in Bali

Bali is ideaal om een dagtrip te maken vanuit je resort, het heeft een oppervlakte van 5.760 km², is 144 km lang en 78 km breed. Vanuit Ubud, dat in het centrum van Bali ligt, rij je in ruim
2 uur naar de noordpunt.
3:30 uur naar het westen.
3:00 naar het oosten.
En 1:30 uur zuiden.

vakantie-bali.com logo

Alles wat je moet weten voor een reis naar Bali.

Praktische zaken in Indonesië en Bali.

 • In Bali is het in onze zomer +6 en in onze winter +7 later. Nu is het: donderdag 20 juni 14:05 uur in Bali.

 • Kraanwater kan je beter niet drinken. Koop een flesje water.

 • Niks vergeten? Check het met de Inpaklijst en checklist.

 • Alarmnummers Bali:


  Politie 110
  Ambulance 118
  Brandweer 113
  Redding 111

Meer praktische informatie over Bali zoals bijvoorbeeld over: esim, sim kaart of wifi, inentingen, stekkers en meer.